Opinionsblogg

Grand Hôtel

Grand Hôtel huserade Sverigedemokraternas gala i fredags kväll för SDs ”European Freedom Awards”.

De 400 gästerna tillhörde Europas extremhöger. Och det så kallade frihetspriset som de samlats för att dela ut gick till Václav Klaus, expresident i Tjeckien. En man som som kallar syriska flyktingar för ”lycksökare” och migrationen ”en metod för att späda ut Europas befolkning”. En man som också har försvarat Breiviks massmord och skyller det på ”pk-samhället”.

 

Återigen står det klart att SD inte är som andra partier och därför inte kan behandlas som vilket svenskt riksdagsparti som helst som bjuder in likasinnade till en gala för frihet. Detta vägrar Grand Hôtel erkänna. Deras marknadschef Filip Odelius verkar knappast förlorat någon sömn utan svarar undflyende att de ska ta till sig av kritiken och utvärdera lämpligheten i att fortsättningsvis syssla med liknande evenemang. Trots att anställda har känt sig hotade och hotellet mött massiv kritik bland annat genom att tusentals gett hotellet dåliga recensioner online. Kritiken avfärdar Odelius med att:

”Det är självklart tråkigt att få ett dåligt betyg, men det är ett öppet forum där man får tycka fritt.”

 

Och visst får vi tänka fritt i Sverige. Det är något av det finaste och viktigaste vi har. Vår yttrandefrihet. Vi borde naturligtvis slå vakt om yttrandefriheten och mötesfriheten i alla lägen.

Problemet är bara att Sverigedemokraterna inte värnar om frihet för alla. Priset de delade ut handlar inte om frihet FÖR alla människor utan om friheten FRÅN vissa människor.

 

Gästerna på galan vill rensa Europa från muslimer och skjuta flyktingar vid gränsen. Det är åsikterna hos gästerna som deltog och varför man träffades. Det är dessa idéer om frihet som prisades och hyllades i fredags. Friheten de ska uppleva när vissa människor har sorterats bort.

 

Alltså ligger inte mötet på Grand Hôtel inom ramen för yttrandefrihet utan istället handlar det om hets mot folkgrupp. Det var rasister och nazister som träffades och diskuterade hur man ska "befria Europa". Och vi vet alla vilka de ska rensa Europa ifrån. De har valt ut sina offer, hatat och hetsat mot dessa människor under årtionden. Ett eko från 30-talet.

Det som vi lovat varann aldrig skulle hända igen, händer nu mitt framför ögonen på oss. Det hände på Grand Hôtel i fredags.

 

Det som verkar skapa förvirring är att SD inte är öppet rasistiska hela tiden. Jimmie Åkesson sitter inte i TV-debatter och hatar och hotar så att alla förstår vad det är för frihet man talar om, det vinner man inga röster på.

Om Hitler hade gått ut med sina planer öppet i början på 30-talet och sagt att han planerar att mörda 6 miljoner människor så hade ju folk satt stopp för det med en gång. Så istället gömmer de sitt hat bakom retoriken att det är för Sveriges skull. De är våra befriare. De delar ut ”frihetspriser”.

 

Men vi som inte vill bli befriade från våra medmänniskor bara för att de tillhör en annan religion. Vi som inte vill att våra vänner, kollegor och grannar blir utrensade. Vi måste säga ifrån.

 

Att låta någon hata, hetsa eller hota en annan människa är ju inte att värna yttrandefriheten. Det är ju att vara medhjälp till en brottslig handling. Och om nu inte polisen har resurserna att komma åt den här brottsligheten då måste vi andra, samhället reagera på alla sätt vi kan.

Och vi kan ifrågasätta kollegors slentrianmässiga negativa kommentarer om flyktingar, vi kan läsa på om Sveriges BNP och statsskuld för att ha svar på tal när grannen pratar om systemkollaps. Och vi kan välja vilka hotell vi bor på.

 

Vi får aldrig acceptera att folk, som vill skjuta på människor som flyr för sitt liv, kallar hat för frihet.

 
 

Kommentarer

Kommentera